Aktuellt

19 september, 2023

Konst i Halland vistelsestipendiat Tove Möller

Konst i Halland bjöd i mars 2023 in bild- och formkonstnärer med anknytning till Halland att ansöka om vistelsestipendium till Ricklundgården i Saxnäs, (15-28 september). Utifrån de inkomna ansökningarna har juryn beslutat att stipendiet tilldelas Tove Möller.

Tove Möller (f 1986) är uppvuxen i Laholm och idag bosatt och verksam i Stockholm. Tove är utbildad på Gerlesborgsskolan i Stockholm och Kungl. Konsthögskolan Stockholm.

Samtidigt som Tove Möller åker till Ricklundgården i Saxnäs kommer konstnären Helena Wikström, baserad i Västerbotten, till Halland med Halmstad som bas. Värd för vistelsen är Hallands Konstmuseum och Konst i Halland.

Parallellt pågår också ett pedagogiskt projekt mellan skolklasser i Halmstad, Laholm och Saxnäs.

Läs mer
11 september, 2023

Snöstjärnor och tångruskor – bakgrunden

In och läs första blogginlägget om vårt gemensamma projekt med Konst i Halland.

www.konstihalland.se/konstihalland_blogg/

Läs mer
31 augusti, 2023

~ Spela i band för daglediga/Pensionärer ~

Är du dagledig, pensionär eller har tid över? Har du lust att prova på att spela eller sjunga i ett band men kanske inte har lärt dig spela något instrument? Eller har du kanske en gång i tiden spelat men glömt bort det mesta. I så fall finns nu chansen att helt utan förkunskaper komma till EMMAS och tillsammans med mig Kristoffer, som är utbildad musikpedagog, prova på att spela tillsammans, helt förutsättningslöst. Ha kul tillsammans!

De instrument som finns är trummor, gitarr, elgitarr, elbas, piano, keyboard, ukulele och mikrofoner till sång. (Äger du ett annat instrument kan du såklart skriva det som önskemål).
Tiden är torsdagar kl. 10.30-11.30 efter fikat.

Det finns ett begränsat antal platser och instrument så anmäl ditt intresse innan den 11/9 med namn och instrument-önskemål till: emmaskristoffer@gmail.com
Skriv ”Bandprovning” i ämneskolumnen!

Välkommen!

Läs mer
29 augusti, 2023

Hej å hå!

Då drar vi igång på torsdag med TORSDAGSÖPPET, lite brunch och vi startar lite lugnt med ett musikquiz!
Kom å va med! Ta med en vän eller en bekant som inte varit här tidigare, kanske känner du någon som behöver ett sammanhang eller önskar mer gemenskap?

Start: kl. 09.30
Plats: EMMAS

Varmt välkommen!

Läs mer
24 augusti, 2023

Okej kära vänner, ni vet… Rom byggdes inte på en dag.

Å våran ängsbacke den var heller inte vacker när vi första (eller andra) sommaren slutade att klippa den med gräsklippare. Nä. Den var inte vacker. Till en början.
Men! Nu, nu!! Nu är den så himla fin som just en slagen blomsteräng kan vara! Först gav den oss massa glädje där i juni; sprudlande liv och surr och brummande.
Vi fick med hjälp av Naturskyddsföreningen lära oss nya arter och vi fick lärdom hur rackarns bra naturen är på att återhämta sig.
Sen stod den fin med prästkragar och blomster hela juli så skön.
Nu är gräset på gammaldags sätt slagit med lie och hässjat efter konstens alla regler.

Denna metod kommer vi att fortsätta med och vi är SÅÅ stolta att vi beslutade (trots två somrar av mindre fin slänt) att återgå till det enda rätta i denna annars så kulturhistoriska miljö.

Tack Nils för att du vill jobba med oss och hjälpa oss att hjälpa naturen på traven! För oss är det ingen hemlighet att du är en klippa men för dom som läser det här och inte vet eller känner dig så skadar det inte att nämna!

Läs mer
24 augusti, 2023

Tack så mycket Jan Jaap Kuiper

Tack så mycket @janjaapkuiper för att du bjöd in till öppen ateljé och visade oss och alla besökare ditt arbete.

Intressant att höra mer om historien bakom ”Orgone Accumulator” men också att få höra dig berätta om hur du utforskat andan av Burroughs genom att återskapa metoder han ofta nämner i sina texter.

Ännu en händelserik och givande dag i Saxnäs. En inte helt vanlig tisdagskväll i Folkes Ateljé!
Stort tack!

Läs mer
16 augusti, 2023

Orgonackumulator på Ricklundgården

På tisdagen den 22 augusti kl 18.30 är du hjärtligt välkommen att ladda dig själv med livsenergi i en Orgone Ackumulator som Jan Jaap Kuiper byggt i Folke ateljen på Ricklundgården.

Orgone är en mystisk universell livskraft som pseudovetenskapsmannen Wilhelm Reich drömde om på 1930-talet. Det är en kosmisk energi som bildar en blåaktig sfär runt jorden och laddar hela naturen. För att ladda sig själv med denna energi utvecklade Reich en Orgone Accumulator – en träkonstruktion som liknar ett utedass, fodrad med lager av organiskt material och metall, som fångar orgonstrålningen och matar den till människan inom oss.

Jan Jaap Kuiper är en nederländsk filmskapare som arbetar på en film baserad på ”cut up-trilogin”av William Burroughs. Orgone Accumulator är den andra delen i hans serie av installationer för att utforska andan av Burroughs genom att återskapa metoder han ofta nämner i sina texter.

Läs mer
7 augusti, 2023

Hoppas alla haft en fin sommar så här långt!

Nu är delar av personalen tillbaka från ledighet och vi har från och med idag någotsånär ordinarie verksamhet igen.

Planering och liv och rörelse på EMMAS startar igång, museets sommaröppet är över och vi blickar framåt mot vad som komma skall.

Välkomna att besöka oss på kontoret på EMMAS (mitt emot affärn) måndag-torsdag 8-15. Så länge dörren är öppen och vi inte är ute på uppdrag så är det fritt fram att hälsa på!

Funderar du över guidade visningar så är det såklart möjligt att boka minst 24 timmar innan till:
info.ricklundgarden@gmail.com
Då är det dagarna måndag, tisdag, onsdag och torsdag som gäller om inte annat är avtalat.

För dig som fortsatt har möjlighet till ledighet; håll i hatten, på med regnkläder och njut av fortsatt ledighet. Till dig som precis som vi börjat jobba igen; försök njuta och ta vara på dagarna ändå, sommaren är inte över!

Läs mer
4 juli, 2023

Nu har delar av besättningen på Ricklundgården/EMMAS gått på semester.

Museets öppettider och information om hur du bokar en guidad visning i sommar, samt vart du tar kontakt med personal på plats hittar du här på vår hemsida;
kontakt/öppettider.

Under sommaren så nås vi endast via mail, telefonen har också lite ledighet

Bemanningen är fullskalig igen 14 augusti.
Till dess hoppas vi att ni alla får en riktigt fin sommar!

Läs mer
29 juni, 2023

Stalon!

Stalon!
Bandet med namnet på den by som ligger så fint i en korsning 6 mil från Vilhelmina. I Stalon finns den bensinmack som många av oss har hållit och fortfarande håller så kär. Där finns butiken som du kan hitta den mest fantastiska, användbara pryl och Stalon är platsen där du kan välja att åka till Vojmådalen eller Kultsjödalen.

På lördag klockan 21.00 spelar detta Vilhelminabördiga band på Saxnäsgården. Fri entré.
För alla kulturintresserade och inte minst musikintresserade så är detta en unik och sällan chans att uppleva bandet live på hemmaplan!

I anledning av #saxnäs200år så släpper också Stalon singeln ”Vinevardo” idag. Finns där musik finns helt enkelt -in och lyssna!

En liten notis i denna glada nyhet är att mannen längst till höger på bild heter Kristoffer och han är EMMAS nya konstpedagog. Men en mer omfattande presentation om honom kommer i ett senare inlägg.

Läs mer
29 juni, 2023

Å vilken härlig dag det blev

Å vilken härlig dag det blev
Tack alla som besökte oss, tack alla som stannade till för att fika och ett stort tack till våra residenskonstnärer Ylva och Hannah som öppnade upp Folkes ateljé!

Också stort tack till Isak & Nils från Naturskyddsföreningen Vilhelmina som ivrigt fångade fjärilar med barnen och delade med sig av sin kunskap!

Tisdag, onsdag, torsdag, fredag och lördag denna vecka är det drop in i museet mellan 10-15 (ordinarie priser gäller). Mer information om våra öppettider för sommaren hittas här på vår hemsida under fliken Kontakt/öppettider

Läs mer
15 juni, 2023

Saxnäs 200 år

I direkt anslutning till firandet av Saxnäs 200 år så har vi på Ricklundgården i tillägg till gratis inträde, fikaförsäljning och utomhusaktivitet med Naturskyddsföreningen ÄVEN ~Öppen Ateljé i Folkes~. Såhär beskriver våra residenskonstnärer Hannah & Ylva initiativet;
”Abstrakt kameralöst fotografi, med analog film likt en canvas som kommer i direkt kontakt med landskapet”

Dagen detta gäller är måndag 26 juni mellan klockan 10-15.
Varmt välkomna!

Läs mer
6 juni, 2023

Museet öppnar sina portar för sommaren

God morgon!
6 juni idag och trädgården å allt som hör till håller på att sakta vakna från sin vintervila. Än är det kallt men den som väntar på lite barfotamark eller badtemperatur väntar trots allt ändå.

Måndag 26 juni kl. 10-15 öppnar museet sina portar för sommaren. Just precis den dagen är en ypperligt bra dag att besöka oss då vi har gratis inträde i museet, naturskön aktivitet tillsammans med Naturskyddsföreningen, ”öppen ateljé” samt fikaförsäljning.

Förfrågningar om guidningar utanför säsong eller våra ordinarie sommaröppettider hänvisar vi till vår mail; info.ricklundgarden@gmail.com

Läs mer
2 juni, 2023

Tack tack å åter tack till alla som besökte EMMAS idag

Tack tack å åter tack till alla som besökte EMMAS idag för att delta på @matsthepoet författarsamtal och efterföljande diskussion om bland annat klimatet och den förändring vi står inför med ett allt varmare jordklot. Uppskattat till tusen och vi på Ricklundgården är stolta som kan ta emot olika konstnärer och författare som så hjärtligt […]

Läs mer
26 maj, 2023

Författarsamtal med Mats Söderlund

Å då var det äntligen dags för oss att ta emot fantastiske @matsthepoet i Saxnäs!
Som ni kanske vet ni som följer oss så var vi iväg på boksläpp just för denna utgivning i vintras på Scala Teatern. Mats har skrivit en fantastisk bok som heter Härlig är Jorden.

Författarsamtal start: Fredag 2 juni kl. 12.30 på EMMAS.

För den som inte vet eller inte hunnit läsa boken kan vi avslöja att det finns både en och två och flera personer boende i Kultsjödalen som är citerade

I samband med detta författarbesök så gästas vi av @marsfjallmountainlodgeab som serverar paltlunch i sann anda med allt vad det innebär!
Lunch: kl. 11-13, 145 kr inklusive kaffe och kaka och betalning med swish.

Så vi välkomnar alla kulturintresserade och alla paltentusiaster till en riktigt härlig kulturell dag på EMMAS nästa vecka!
Sprid ordet och så ses vi!

Läs mer
25 maj, 2023

Lyckat minparty

Lyckat minparty och avslutning för åk förskoleklass – klass 4 på Saxnäs Fjällskola! Tackar för besöket och kul att alla kom

Det var popcorn, simfötter, en drake, fjärilar, en björn, en polis och många fler kostymer. Det var dans, limbo, dansanta och varma men glada barn, fniss och en hel del smulor. Precis som det ska va på en riktig fest!

Läs mer
22 maj, 2023

Miniparty för förskoleklass – klass 4 på EMMAS!

Hej vänner!
Nu på torsdag 15-16.30 är det Miniparty för förskoleklass – klass 4 på EMMAS!

Föräldrar är välkomna att vara med på partajet om det blir för svårt att hålla sig undan

Skriv senast imorgon tisdag till info.ricklundgarden@gmail.com om ditt/dina barn vill delta!

VARMT VÄLKOMMEN!

Läs mer
9 maj, 2023

Författarbesök på EMMAS

Nu på lördag klockan 15.00 på EMMAS. Författarbesök!

Varmt välkomna!

Läs mer
27 april, 2023

Svenska Tecknare erbjuder vistelsestipendium på Ricklundgården

Svenska Tecknare erbjuder just nu två av sina medlemmar en arbetsvistelse hos oss på Ricklundgården under september månad.
För att läsa mer eller att ansöka gå in på deras sida https://www.svenskatecknare.se/medlem/stipendium/ricklund/

Sista ansökningsdag är 30 april.

Läs mer
6 april, 2023

Stort tack till Maria på Fjällnära

Stort tack till Maria på @fjallnara som så generöst delade med sig av erfarenheter om odling här på nordligare breddgrader.
Det syns inte på bilden men vi var 17 personer som söp in allt som berättades.

Det allra viktigaste jag (Tina) tog med mig var att det absolut inte är försent att kallså! Allt innan valborg är okej så det är med andra ord oceaner av tid kvar😅

Tack till Ingrid som så fint roddat i detta och tack alla ni andra som kom! Det är så tacksamt att arrangera när ni så fint visar ert stöd genom att delta! 🙏🏼

Glad påsk! 💛

Ricklundgården och EMMAS nås inte på telefon under påsklovet, om kontakt ändå önskas så skicka oss ett mail. Kontaktinformation finns på vår hemsida; www.ricklundgarden.com

Läs mer
29 mars, 2023

Sista våffeltorsdagar denna vinter

Nu imorgon så ”avslutar” vi våra våffeltorsdagar denna vinter med ett hejdundrande quiz. Ett quiz där frågorna delvis går i historiens tecken och namnet Brita/Birgitta återkommer.
Inte nog med det, kl. 10 får vi besök av några elever från skolan här i Saxnäs som ska visa film!
Våffeljärnet värms upp såklart och kaffepannan laddas.

Detta innebär också att vi nu gör ett uppehåll även med den kreativa verkstaden som är efter skoltid. Så imorgon torsdag 30 mars blir även sista torsdagsöppet för barn.

Läs mer
13 mars, 2023

Tacos och livemusik av Bojtikken Hillbilly Band

Nu bjuder vi in Vilhelminas, Kultsjödalen och Vojmådalens ungdomar till tacos och livemusik av Bojtikken Hillbilly Band hos oss på EMMAS i Saxnäs! 🪕🌮

16:15 Buss från Dikanäs till EMMAS, Saxnäs
17:30 Tacos!
19:00 Bojtikken Hillbilly Band
21:15 Avfärd Saxnäs – Dikanäs

Vi kommer även ha andra aktiviteter under kvällen; Prova på DJ och Planera ditt drömevenemang! 🥳

Anmäl dig senast den 20 mars för mat och/eller transfer mellan Dikanäs och Saxnäs till emmassaxnas@gmail.com. Kom ihåg att skriva allergier och specialkost!

Läs mer
1 mars, 2023

Ansökan för residensboende öppnar idag!

Då var det dags att planera för nya residensvistelser. Den här omgången så söker du från 1 oktober 2023 till 30 september 2024, MÄRK din ansökan med:
Residens 23/24.

Innan du fyller i ansökningsblanketten så läs noga igenom vårt reglemente som finns under ”ART IN RESIDENCE” < ANSÖKAN. Ansökan skickas digitalt som PDF INNAN 31 mars 2023 till vår mail: info.ricklundgarden@gmail.com Svar till samtliga konstnärer skickas ut under senare delen av maj månad.

Läs mer
22 februari, 2023

VILL DU JOBBA MED OSS?

VILL DU JOBBA MED OSS?

I och med vårt projekt EMMAS som startade 1 februari 2022 så söker vi nu en ny medarbetare!

Detta är ett unikt tillfälle att bidra till fantastisk kulturutveckling, vill du med på tåget?

Läs mer
15 februari, 2023

Fantastiska teater på EMMAS

Förra veckans höjdpunkt var ändå denna fantastiska teater som var hos oss i Saxnäs på EMMAS.
~ Starkast hjärtan har flest ärr ~ Berättelsen om en kvinna från väglöst land som gick sin egen väg istället för att gå vilse i andras fotspår. Producerad av Musikteatern och med ett fantastiskt konstnärligt team bestående av Harleen Kalkat och Magnus Karlsson.

Vi spräckte gränsen för vad som kan anses vara ”bekväma sittplatser” för alla och envar som utgjorde publiken men finns det hjärterum så finns det stjärterum och det gör det när vi arrangerar något! ♥️ Dessa ord får bli Ricklundgården och EMMAS ”bidrag” till alla hjärtans dag. Med hopp om en mer inkluderande, accepterande och inbjudande värld!

På bilderna kan ni se publiken, skådespelarna, och den sista bilden visar att det är fullt möjligt att packa ner en livs levande människa i en väska gjord för ett piano! 😆

Denna teater var ett samarbete med Riksteatern i Vilhelmina!

Läs mer
15 februari, 2023

Boksläpp på Scalateatern

1 februari var Ricklundgården bjuden till Stockholm och @matsthepoet boksläpp på Scalateatern. Titeln är ~Härlig är Jorden~ och härlig var också denna kväll som handlade om hur en skrivprocess kan gå till samt om hur fjällen och landskapen har förändrats bara över några decennier.

Med i boken finns flera personer från Kultsjödalen, @ellakariskum @anderswesslanwestlin och hans mamma Gunilla Westlin och Göran Eriksson.
Denna kväll var jag (Tina) ”stand-in” för @hedewa som också hon flitigt förekommer med många berättelser i boken.
En fin kväll och ärofyllt att vi var tre vänner från Kultsjödalen som fick chans och möjlighet att prata om vår hembygd som så fint beskrivs i Mats bok.

Läs mer
23 januari, 2023

Teater på EMMAS 8/2 kl. 18.00

Vi är så glada och stolta att kunna erbjuda teater i Saxnäs! I samarbete med @riksteaternvasterbotten och @vilhelminafolketshus visas STARKAST HJÄRTAN HAR FLEST ÄRR på EMMAS 8/2 kl. 18.00.

”Berättelsen om en kvinna från väglöst land som gick sin egen väg istället för att gå vilse i andras fotspår.

Ett musik- och berättarprogram om Mimmi Helamb, föreståndarinna, konstnärssjäl och del av den hemliga motståndsrörelse som pågick i norra Sverige under 2:a världskriget. Ett farligt uppdrag som senare ledde till erkännande från Amerikanska underrättelsetjänsten.

Mimmi var orädd, nytänkande och gick sin egen väg. Hon följde sitt hjärta och struntade i vad andra tyckte och tänkte.”

Läs mer
16 januari, 2023

Hej å hallå!

Hoppas du haft en fin och skön jul & nyårs tid! Nu är det tillbaka till vardagen igen och som vi hört, så har våra laktosfria havrevåfflor varit saknade. Nu på torsdag 19 januari så välkomnar vi dig som kan och vill att hänga med oss på EMMAS!

Olika fokus för olika torsdagar men vi tänkte att vi nu i början skulle samla in lite feedback och önskemål om det är något speciellt tema eller liknande som är extra intressant. Det var ju mycket uppskattat innan jul att se och höra om gamla foton från förr.

Hursom är detta till alla, för alla så varmt välkommen och vi ses på torsdag!

Läs mer
27 december, 2022

Rätt svar på Julquizet 20 dec

Hej allihopa!

Vi hoppas ni alla har haft en härlig och fridfull jul.

Här kommer rätt svar på Julquizet under Öppet hus den 20 december.

Läs mer
23 december, 2022

Vinnaren av Ricklundgårdens fantastiska Julquiz!

Vinnaren av Ricklundgårdens fantastiska Julquiz! 

I tisdags så fanns en möjlighet för alla som besökte oss att delta i vårt Julquiz. Många var ni som kämpade tappert och vi är så glada att ni deltog.

Efter noga genomgång av alla inkomna svar så stod det klart att vi hade en vinnare, ensam om att ha alla rätt, STORT GRATTIS säger vi till Stefan Lövdin! 

Det vill säga, utslagsfrågan behövdes egentligen inte men för er som vill veta ändå så var den totala vikten av lerkrus, fat och pärlor 1,145 kg.

På bilden ser ni den fantastiska vinsten! Ekologisk tygpåse med Ricklundgårdens logo, Illustration av @e.m.h.skott och 8 (!!) barnböcker signerade @mattias_andersson_art 
Triss i kärlek!

Läs mer
22 december, 2022

TACKA SÅ INNERLIGT alla ni som kom på Öppet Hus på Ricklundgården

Och nu såhär 2 dagar innan julafton vill vi TACKA SÅ INNERLIGT alla ni som kom på Öppet Hus på Ricklundgården i tisdags! Det blev ju en alldeles förträfflig eftermiddag och kväll!

Det största av tack till @mattias_andersson_art för att du så gästfrivänligt öppnade upp din ateljé för en kväll och lät oss alla få inspireras av din otroliga resa! Du visade på det bästa av sätt att det går att förverkliga sin dröm. Ändå sedan barnsben har du hållit i diverse pennor och penslar och din passion för teckning, seriefigurer och dataspel har aldrig svalnat.
Idag stod du framför oss och gav oss en inblick i hur du successivt har tagit dig till där du är idag, barnboksillustratör med också nu helt egen barnbok där du både har illustrerat och författat. Det är så coolt och vi är så stolta att du velat arbeta här på gården i Saxnäs!

Läs mer
12 december, 2022

Välkommen till Öppet hus

Jamen ni ser ju! ⭐️
Blir en finfin tisdag den 20:e december.

För att vi ska kunna fixa rätt mängd glögg-mys osv så vill vi att du som kommer på vår öppet-hus-kväll anmäler dig med ett enkelt litet mail till: info.ricklundgarden@gmail.com senast fredag 16/12.

Allt gott och all frid när vi nu går in i 3:e adventshelgen innan jul!

Läs mer
12 december, 2022

Museets öppettider under jul och nyår

28 december 2022 – 4 januari 2023 kommer Ricklundgården vara öppet för guidade visningar. Dessa tider är valbara att boka:
ONSDAG 28/12 13.00 – 14.30 Guidad visning

TORSDAG 29/12 13.00 – 14.30 Guidad visning

TISDAG 3/1 13.00 – 14.30 Guidad visning

ONSDAG 4/1 13.00 – 14.30 Guidad visning

Bokning av guidade turer skickas minst 24 h innan till:

info.ricklundgarden@gmail.com

Läs mer
6 december, 2022

Håll av tisdag 20 december!

Då är det nämligen Öppet Hus på Ricklundgården kl. 16-20. @mattias_andersson_art kommer att bjuda in till Folkes ateljé, glögg och annat gott kommer att gå köpa för en billig slant (endast swish) och under kvällen kan du delta i ett quiz där vi lottar ut en väldigt fin vinst till personen med flest rätt.

Mer info om detta kommer inom kort både här på instagram, Facebook och såklart på anslagstavlan i byn.

Alla varmt välkomna! 🕯

Läs mer
25 november, 2022

Det var en fantastisk julmarknad, på alla sätt å vis! ♥️

Utställning, föredrag, klistermärkens-verkstad, palteria, sportloppis, VHS på gammal tjock-TV, minnen från Olympiska spelen, minnen från precis det, härliga minnen. Musik. Tomten. Stora, små, unga, gamla, nya bekanta och obekanta. Årets hittills längsta dag på jobbet men shit vad det var värt!

Vill tacka varenda kotte som varit en del av att fylla EMMAS med detta rika innehåll och alla fantastiska människor. Den lördagen för snart en vecka sen är ett bevis på att en kulturell mötesplats VERKLIGEN behövs också här i vår del av Sverige.

Vilken dag som helst gör vi om liknande arrangemang, med er är allt möjligt! – Till alla som innan, under och efter hjälpt till, uppmuntrat, hejat på, engagerat sig eller besökt! ♥️

TAAAACK!!!!! Å tusen tack!!!

Läs mer
21 november, 2022

Artist talk av Peter Österlin

Välkommen till oss nu på torsdag den 24 november för att lyssna på ett Artist talk av Peter Österlin kl 10.30-12.00

”I konsten har jag ofta intresserat mig för existentiella frågor som kollektivet, idéer om oberoende eller död och liv. Jag har alltid älskat när jag hittade en fysisk plats eller en
abstrakt gestalt som bjöd in och i vissa fall också kunde ställas ut.” 

Peter tänkte prata lite om hur hans ingång till konst kan vara, dels genom att berätta om ett tidigare verk men också ett som han påbörjat här i Saxnäs.
I en bokcirkel med hans mamma har de läst hennes barndomsböcker och i samtal sökt sånt som aldrig blev av och han är nu fysiskt på plats där böckerna utspelar sig bland annat i Marsfjällen.

I vanlig ordning bjuder vi på kaffe med tilltugg.

Läs mer
17 november, 2022

Kolla, kolla, kolla!!

Vårt magnifika program under årets upplaga av Saxnäs Julmarknad.

I stolt samarbete med @klimpfjallsalpina & @generationsnowboard och inte minst fantastiska Nils Åslund som kämpat och kommer fortsätt kämpa med utställningen helt fram till julmarknadsmorgonen.

Varmt V Ä L K O M M E N till EMMAS på lördag.

Läs mer
17 november, 2022

ANTON BERGSTEN

Det kommer att bli magiskt att få hänga med er alla på lördag och det kommer att bli magiskt när @anton.bergsten avrundar och knyter ihop säcken med sin musik!

Kl. 16.00 – EMMAS.

Läs mer
17 november, 2022

TOVA NEJNE

Det är inte bara vår julgran som kommer att glittra på Lördag!
Grymma @tovanejne kommer för att berätta och inspirera!

Kl. 15.00 – EMMAS.

Läs mer
17 november, 2022

EMMAS är stängt idag

på grund av förberedelser inför julmarknaden och utställningen.

Välkommen igen nästa vecka och då kör vi fyra härliga torsdagar fram mot jul och har julavslutning 15/12 både för ”Torsdagsöppet på förmiddagen” samt ”Efter skolan”.

Ha en fin skridsko-is-dag idag!

Läs mer
10 november, 2022

Suverän utställning här nästa lördag.

Kl. 10-16. VARMT VÄLKOMNA!

När julmarknaden är över vid fyra-tiden på eftermiddagen så gästas vi på EMMAS av Anton Bergsten som sjunger och spelar!

Det kommer att blir en härlig julmarknadsdag här i Saxnäs, 19/11.
Vi ses!

Sprid gärna vidare!

Läs mer
27 oktober, 2022

EMMAS i Vilhelmina

Så igår var det alltså dax för oss att ta EMMAS lite till Vilhelmina, och sagt och gjort så styrde vi kosan mot våra samarbetspartners på @wilhelmina_fritidsgard

Väl där väntade 7 förväntansfulla och härliga barn. Men för alla som skapat något riktigt briljant någon gång, vet att det händer inte med tom mage så det första vi gjorde var att få i oss lite mat inför det stora uppdraget.

Mätta å belåtna gick vi mot väl utvald plats och där började ett intensivt och koncentrat lagarbete som resulterade i en fantastisk tredimensionell skapelse – barnens egna konstverk!

Läs mer
25 oktober, 2022

Förra veckans workshop

Med klass 4-6 från Saxnäs Fjällskola & @jan_philip_scheibe 🙌🏼

Finns att se (innan snön kommer) utanför EMMAS i Saxnäs. 

Läs mer
20 oktober, 2022

-Se här-

Vi har flyttat denna tid till lite senare på torsdagar, nämligen till 10.30-12.00.
V A R M T V Ä L K O M M E N ! ! !

Läs mer
19 oktober, 2022

Vårt Våffelmys upphör

Tack till alla ni som besökt oss på onsdagarna och käkat våfflor. Det har varit ett sant nöje! 

Det sägs att man ska sluta på topp så nu upphör vårt Våffelmys till förmån för nya idéer.

Håll utkik här, eller på vår Instagram eller Facebooksida där vi aviserar eftersom vad som händer på EMMAS.

Ha det gott så länge!

Läs mer
14 oktober, 2022

Igår på EMMAS:

Artist talk av och med Jan Philip Scheibe

Tack till både ung och gammal som deltog hos oss igår. Att få fylla vårt samlingsutrymme en förmiddag mitt i veckan där aktiviteten handlar om konstnärskap och professionell konst – det känns mer än fint!
Jan Philip höll en intressant, tankeväckande, historisk och bitvis glimrande komiskt presentation igår, och för det är vi så tacksamma!

Stort tack @jan_philip_scheibe 🧡

Läs mer
10 oktober, 2022

Artist Talk Jan Philip Scheibe

Välkommen till oss nu på torsdag den 13 oktober för att lyssna på ett Artist talk av Jan Philip Scheibe mellan kl 9.30 till 10.15.

Vi bjuder på kaffe och fika 🙂

Jan Philip Scheibe är en Hamburg (GER) baserad performance & ljusartist med fokus på promenad-framträdanden som speglar vår relation med landskapet.

Läs mer
10 oktober, 2022

Poddkul!

Å kul var det att tillsammans med Josephine och Johan spela in detta poddavsnitt. Tack för att jag fick medverka

”Tre starka kulturprofiler om livet som kulturskapare i glesbygd. Om det mindre samhällets enorma möjligheter, men också om svårigheten att vara profet i sin egen by. Hur kommer det sig att vi har så starka kulturella krafter i byar och orter där många pratar om utflyttning och nedläggningar. I dagens avsnitt gästas vi av @josephine_forsman , från Robertsfors, trummis och låtskrivare i @saharahotnightsofficial och skaparen av @loudsweden , Tina Larsson från Saxnäs, som är verksamhetschef på Ricklundgården och en kulturell eldsjäl, samt Johan Linder som är en av grundarna till festivalen @nordsken.se och medskapare till spelhubben i Jörn.”

Läs mer
30 september, 2022

När kreativiteten får flöda fritt!

Bilder och teckning (i stort format över hela golvet) från barnen som var hos oss efter skolan i onsdags!

Alla barn & ungdomar är välkomna till oss på onsdagar 14-20.

Vi vill påminna om att föräldrar till barn som åker skolskjuts (eller har fritids) måste avtala med skolan att barnen springer ner på EMMAS.

Vi ses nästa vecka!

Läs mer
30 september, 2022

Tröstemöss, en kaffetår och samtal om högt och lågt!

Välkommen ska du vara till oss på Torsdagar
kl. 09-11!
Vi träffas, pysslar och lär av varandra! 😃

Läs mer
30 september, 2022

Fantastiska, roliga och välfyllda arbetsdagar

är nu över. Vi har haft Konst i Halland på besök, Region Halland och Västerbottens Konstkonsulent från MAN Skellefteå här hos oss på Ricklundgården och EMMAS i tre dagar. Vi har pratat framtida samarbeten och Konstpedagogik samt residensverksamhet. Tjohej vad det har spånats planer! 🙌🏼

Vill särskilt tacka alla som på ett eller annat sätt medverkat på att göra dessa dagar så fina & värdefulla!

Läs mer
22 september, 2022

Hjärtligt tack

för besöket alla som var in till oss på EMMAS både igår onsdag och idag på förmiddagen. ♥️ Vi är lite smått överväldigad över antalet glada besökare igår men också så glada för alla som kom idag!

EMMAS är verkligen en plats för barn och ungas möjlighet att vara kreativ men EMMAS är också en plats för mig och dig, din granne, din pappas vän eller för dig som har fritidshus här. EMMAS är en plats för samvaro, gemenskap, kommunikation, inspirationsutbyte och en plats för alla!

Vi ses nästa vecka!

Läs mer
20 september, 2022

Torsdagsöppet på EMMAS

Varje torsdag mellan 9.00-11.00 har vi öppet på EMMAS för alla.

Kika in hos oss för att pyssla och fika tillsammans en stund.

Vi ses!

Läs mer
20 september, 2022

Våffelmys på EMMAS

Varje onsdag på EMMAS för precis alla som vill

Mellan klockan 13.30 -15.00

Läs mer
18 september, 2022

Höst. Nu är du på riktigt här!

Tacksam för de dagar då det inte regnar. Som idag. I alla fall så regnar det inte nu.

Ha en fin helg och även den minsta lilla tacksamhet är guld värd!

Läs mer
17 september, 2022

Edelviks folkhögskola

har återigen varit i Saxnäs, tidigare i veckan så besökte dem oss!
I onsdags var dem på EMMAS och hade workshop med Hilda och i torsdags så blev det en förmiddag på Ricklundgården.

Dessa besök är alltid så intressanta och roliga och vi önskar Edelvik varmt välkomna tillbaka – helst ganska snart!

Läs mer
15 september, 2022

Temadag Saxnäs Fjällskola

Filmmakeri på hög nivå med övningar som att berätta en historia, göra manus, lägga på ljud osv.

Kul kul och dagen avslutades med att vi blev bjuda på filmpremiär!
Bara popcornen som fattades annars var allt kanon!
Stort OBS! Tack för lånet av fantastiska elever, både små och stora!
Tack också till @filmivasterbotten

Läs mer
6 september, 2022

Kvällsöppet på EMMAS!

Från och med nu på onsdag klockan 14-20 har vi öppet för barn och ungdomar!
Kom och häng med oss på EMMAS, lyssna på musik, va kreativ inom något fält, snacka med kompisarna eller bara va!

Detta blir vår första kvälls-öppet-dag och tills vidare så fortsätter dessa tider varje onsdag fram till annat kommuniceras.

Har du några frågar eller funderingar kring EMMAS så skicka ett Mail till:
emmassaxnas@gmail.com

Ses på onsdag!

Läs mer
25 augusti, 2022

Fyra kompisar (gamla grannar) på utflykt

på utflykt från Graninge i Ångermanland.
Åker Vildmarksvägen med stopp.
Glada, snälla, intresserade och ännu ett mycket fint möte! Vad mer kan man begära en torsdag som denna! 🙏🏼♥️

Läs mer
18 augusti, 2022

Presenterar stolt, Jonas Sjöstedt

Hos oss på Ricklundgården i Saxnäs så har Jonas gjort de sista ändringarna i en kriminalroman som kommer ut i oktober. Det har också funnits tid att fundera ut karaktärer och intrig i Jonas nästa bok som han ska skriva i vinter.
”- Kanske kommer någon del av den berättelsen att utspela sig i denna trakt.”

”- Det har varit fantastisk att vara här, så fint ställe! Fjällmiljön, lugnet och naturen ger arbetsro och fanatiska förutsättningar för skapande.”

Läs mer
17 augusti, 2022

Hej å hå!

Nu är det lugnare tider i vår dalgång och så också med besökare i farten.
Vi kör sista dagen med drop-in imorgon TORSDAG (kl. 12-15), med reserverat för guidning på morgonen 10-11.30 om du bokar till: visning.ricklundgarden@gmail.com ~ men vi tar såklart emot förfrågningar om guidade visningar året runt!

Vi tackar för denna säsong och kan gladeligen konstatera att det varit en mycket fin sådan med intresserade och glada besökare från när och fjärran! ♥️

För bokningar eller förfrågningar av andra slag skicka iväg ett mail till:
emmasricklundgarden@gmail.com

Läs mer
16 augusti, 2022

Presenterar stolt, Unna Nafre Hvid

Unna har en masterexamen i Danmark, i historia och nordiska språk och kultur.

”- Jeg er forfatter. På Ricklundgården har jeg skrevet en fortælling inspireret af Saxnäs-områdets natur, historie og folklore. Nu er jeg i gang med at lave akvarel-illustrationer til fortællingen.
Fortællingen kommer til at hedde ”Vildmark”, og er 4. bind i en serie af nordiske fortællinger”.

Läs mer
10 augusti, 2022

Presenterar stolt, Sandra Leandersson

Sandra har en kandidatexamen med inriktning textil från Konstfack.

Teknikerna som arbetas främst med under tiden i Saxnäs är handbroderi och textila kollage i form av tavlor. 
”- På Ricklundgården började jag arbeta på en serie tavlor med just textila kollage och broderi. Något jag kommer arbeta vidare med under hösten. Det ska bli tio stycken och var och en är ett utsnitt från platsen kring Ricklundgården. En tolkning genom mina ögon”.

Läs mer
9 augusti, 2022

Presenterar stolt, Ida Isak Westerberg

Ida Isak har en examen i handvävning och konstsömnad från Handarbetets vänner.

•Under tiden på Ricklundgården så har Ida Isak letat sidor hos sig själv;
”- Sidor jag inte funnit tidigare, i historien, i marken, i vyerna och kroppen. Jag har testat tekniker jag inte använt, solfärgat med växter från specifika platser och vävt med sådant jag hittat. Jag har undersökt nya uttryck, vad som vilar och vad som kan komma fram när jag ger det tid och plats.”

Läs mer
9 juli, 2022

Sommar & Semestertider!

Det betyder inte att det är semesterlugnt i våra ateljéer eller i museet men det betyder att fantastiska Rebecka guidar! Hon är en solstråle och en fantastisk berättare.
För att boka guidningar eller få kontakt med museet i sommar så skicka ett Mail till:
visning.ricklundgarden@gmail.com

Läs mer
2 juli, 2022

Bättre sent än aldrig!

I onsdags var vi i Tärna för att ÄNTLIGEN besöka AEJLIES!

Läs mer
29 juni, 2022

ÄNTLIGEN!

Efter flera års samarbeten med konststipendiater från Konst i Halland så var det dax för ett besök. Häng med! Ricklundgården och Saxnäs drar till Halmstad / Varberg

Läs mer
18 juni, 2022

Presenterar stolt Emma Sandström

Emma Sandström, nu boende i Göteborg.
Har studerat på Glasgow School of Art och HDK-Valands konsthögskola.
•
Emma arbetar med fotografiska och skulpturala installationer och video. Hennes konstnärliga arbete utforskar kollektiva och personliga berättelser baserade på arkeologi, historia, symbolism och plats

Läs mer
9 juni, 2022

Sommarens öppettider

Museet öppnar för guidade visningar och Drop-in i sommar.

Läs mer
8 juni, 2022

Presenterar stolt Anna Höggren

Anna har gått glasblåsarutbildning i Orrefors samt har en konstnärlig utbildning R.Steiner seminariet i Järna och studier i informationskunskap, Örebro.

Läs mer
7 juni, 2022

Invigningen av EMMAS Del 3

Klippa band, dricka kaffe och äta tårta och göra egna tygväskor. Prova på att vara lite kreativ, samlas, prata, äta och att vara på kalas!

Tack till alla som deltog, tack till Nina som klippte bandet och representerade Region Västerbotten. Stort tack till Malin, Hilda och Christer (ett hjärta var till er)!

Läs mer
4 juni, 2022

Invigningen av EMMAS del 2

Ballonger att blåsa!
Visa och använda sina egendesignade t-shirtar (lägg märke till stoltheten och glädjen i tjejernas blickar).
Tårtor som ska ätas och såklart ska det finnas tid och rum för att kramas.

Läs mer
2 juni, 2022

Första dagen i världshistorien

Men hallå! 🤗
Första dagen i världshistorien med Konstpedagogik på EMMAS för vår huvudmålgrupp; barn & unga!

Vi har smygit igång invigningen idag med lite kreativt skoj!

Läs mer
31 maj, 2022

Passa på!

Anmäl dig till vår workshop på torsdag. Riktar sig till alla som är nyfikna på textil tryckteknik och som önskar att sätta sin egna unika prägel på en tygväska.

Nu på torsdag 2 maj kl. 18 på EMMAS.

Läs mer
25 maj, 2022

Låt oss presentera Camilla

hjärnan OCH hjärtat bakom förvandlingen av våra utrymmen på EMMAS

Läs mer
23 maj, 2022

Besök från SVT

Under två dagar i mars fick vi långväga besök från Lund och Umeå. Det var Ann-Marie och Peter som var här för att filma och dokumentera från SVT.

För den nyfikne så finns avsnittet om bland annat Ricklundgården att se på SVT Play, programmet heter Sverige! och avsnittet är från fredag 20 maj.

Vi önskar dig en fantastisk måndag och kan berätta att idag så lyser solen i Saxnäs – det är äntligen riktig vår

Läs mer
19 maj, 2022

Nu öppnar EMMAS Konstpedagogiska verkstad i Saxnäs

Hjärtligt välkommen ska just DU vara till att delta i våra festligheter!

Du kanske funderar varför F.d. Rävlyan nu har bytt namn till EMMAS, och vad som händer här? EMMAS har naturligtvis tagit namnet efter vår fantastiska konstnär Emma Ricklund.
EMMAS verkstad är i huvudsak till för barn och unga i Vilhelmina kommun men även vuxna och pensionärer kommer att erbjudas aktiviteter.
Dagtid när vi alla är på plats så är vem som helst välkommen att titta in, det blir vi bara glada över!

Läs mer
17 maj, 2022

Hurra!

Vårt analoga labb på EMMAS är klart! Här inne kan vi framkalla foton och jobba med ljuskänsliga kemikalier. Vi har nu möjlighet att jobba med diverse olika fotografiska tekniker och en av dessa kan vara bland annat cyanotypi. Framöver kommer vi även kunna belysa ramar till screentryck.

Läs mer
15 maj, 2022

Presenterar stolt

Patricia Rodas boende i Tölby, 15 km söder om Vasa Finland, Ilar Gunilla Persson, numera bosatt i Bagarmossen utanför Stockholm (men kommer ursprungligen från Dalarna) och Anna-Karin Jansson som bor i Stockholm, Bagarmossen.

Läs mer
11 maj, 2022

EMMAS♥️

Vi kikar in för att säga hej men också för att be alla nyfikna, intresserade eller engagerade eller till alla och envar att ”hålla av” 2 & 3 juni för då tänkte vi inviga den här färgsprakande platsen och vår konstpedagogiska verkstad EMMAS!

Läs mer
11 maj, 2022

Stort TACK

Stort TACK till er alla från oss fyra♥️ Det gick ju bra. Tack till alla som kom för att lyssna, prata, fråga och höra.

Att få upplysa om vad EMMAS är och vad vi gör och åt vilket håll vi vill, det är både roligt och viktigt.

Hej så länge från Christer, Hilda, Malin och Tina!

Läs mer
11 maj, 2022

Vad EMMAS egentligen är

Kanske har du undrat över vad EMMAS egentligen är? För vem är detta till för? Hur ska det fungera? Och kan du som allmänt nyfiken bara kika in och hälsa på?

EMMAS är namnet på vår konstpedagogiska verkstad. EMMAS är också namnet på vår lokal som är i Saxnäs, nedanför skolan och mitt emot affären.

EMMAS erbjuder alla grundskolebarn i HELA VILHELMINA KOMMUN ett professionellt konstpedagogiskt upplägg, dvs. Konst + pedagogik i samklang med övrig verksamhet på skolorna.

Läs mer
11 april, 2022

FÖRELÄSNING!

ONSDAG 27 april på Hotell Vilhelmina.

Vad är EMMAS? Vad är tanken med vår konstpedagogiska verkstad? På vilket sätt hänger kultur, konst och möjligheten till estetiska uttryckssätt ihop med barn och ungas psykiska hälsa?

Om detta föreläser vi på Hotellet i Vilhelmina onsdag 27 april. Med start kl. 12.15.

Ett gratis evenemang för politiker, tjänstepersoner, kulturarbetare, lärare och hälsopersonal som arbetar med barn.

Är du intresserad av att delta trots att du inte tillhör någon av dessa yrkesgrupper så kontakta oss via mail till: emmassaxnas@gmail.com

Läs mer
6 april, 2022

Vackert! 😍

Också vackert att se alla dessa residensansökningar som kommit in till oss! 🙂
Vi tackar så ödmjukast för det!
Alla blir kontaktade efter styrelsens årsmöte i maj om huruvida ansökningarna blir antagna eller ej.

Stort tack till alla underbara konstnärer – Ni är fantastiska♥️

Läs mer
4 april, 2022

Hej på er och kul med måndag igen!

Vår arbetstelefon är ur funktion! Vi vet inte för tillfället när den fungerar igen men vi ber dig att kommunicera med oss vis e-post.
emmasricklundgarden@gmail.com

Fortsatt fin dag och visst är det väl härligt att vi har gått in i vårmånaden april! 🌷

Läs mer
1 april, 2022

Tack till varenda kotte som skickat in sina residensansökningar till oss

det värmer att se era texter och era signaturer ♥️

Kommer blir ett grymt år i konstens tecken!

Det är en väldigt vacker morgon här i Saxnäs. Det är fredag. Solen kommer snart börja värma om någon timme och vinden den har gömt sig. Välkommen sköna helg! Vi tar ledigt nu och är tillbaka på måndag, MEN!!!
👉🏼 VI HÅLLER ÖPPET I HELGEN OCKSÅ, FÖR MÖJLIGHETEN ATT FÅ SIN RESIDENSANSÖKAN MED OM DET SKULLE KOMMA IN NÅGON EFTERSLÄNTRARE!

Läs mer
29 mars, 2022

Ansökan för kommande residensperiod pågår JUST NU!

För att se mer information om hur du ansöker och vilka villkor som gäller så gå in och läs  under ”Art in residence” < Ansökan.

Läs mer
17 mars, 2022

När dagarna är längre än nätterna.

Då hinns det med en del minsann. På den första bilden ser vi mina kollegor, från höger; Hilda, Christer och Malin. Det vill säga, alla tjänster till EMMAS är nu tillsatta och vi har haft vår första riktiga arbetsvecka tillsammans.

Förutom detta så har vi haft efterlängtat besök av @man_konstmuseet från Skellefteå.
Också SVT har varit här några dagar och arbetat.

Läs mer
28 februari, 2022

Ansökan för residensboende öppnar 1 mars!

Då var det dags att planera för nya residensvistelser. Den här omgången så söker du från 1 september 2022 till 31 augusti 2023 MÄRK din ansökan med: Residens 22/23.

Innan du fyller i ansökningsblanketten så läs noga igenom vårt reglemente. Klicka vidare till vår sida Ansökan för att hitta ansökningsblanketten och vårt reglemente. 

Ansökan skickas digitalt som PDF INNAN 31 mars 2022 till vår mail: emmasricklundgarden@gmail.com

Läs mer
1 februari, 2022

Tack till alla som skickat in jobbansökan till oss!

Vi har beslutat att sätta ett stoppdatum för ansökningar till tjänsten som projektledare 75 %. Detta datum var måndag 31 januari.

Herregud vad det här ska bli kul! Det kliar i fingrarna att sätta igång och jobba och vi tror att vi har en fantastisk fin och spännande tid framför oss!

Läs mer
14 januari, 2022

VILL DU JOBBA MED OSS?

I och med vårt projekt EMMAS som startar 1 februari så behöver vi nu två nya medarbetare!

Detta är ett unikt tillfälle att bidra till fantastisk kulturutveckling, vill du med på tåget?

Läs mer
12 januari, 2022

EMMAS!!

Ja så heter vårt konstpedagogiska projekt som startar 1 februari ♥️

Vi vet med oss att inläggen varit lite glesa sista tiden, det betyder inte att det inte har jobbats på minsann. Vi kan mycket glada och stolta äntligen berätta för er alla att Saxnäs ska få sin egen kreativa verkstad. ”Kultur och konst är för alla och den här gången är det för barnen och ungdomarna i vår vidsträckta inlandskommun!”

Läs mer
12 januari, 2022

PRESSMEDDELANDE

Nu händer det grejer!
Mitt i snöstormens öga så har vi en nyhet vi vill dela med er…
Nu blir det konstpedagogisk verkstad i Saxnäs!

Läs mer
7 december, 2021

Tusen tack för allt visat intresse!

Tusen tack för allt visat intresse för vår lediga residensplats i januari!
Vi är helt enkelt överväldigad av ALL RESPONS💚
Mail, pm och kommentarer har fullständigt haglat in och vi tackar också alla er som hjälp oss att gilla och dela, ni är bäst!

Tyvärr var det denna gången endast en ledig plats under en period och först-till-kvar-principen.

Läs mer
6 december, 2021

Ledig residensplats!

Vi har fått en plötslig avbokning i Folkes Ateljé från 3-29 januari.

Är du konstnär och vill jobba en månad i detta vinterland?

Skicka oss ett mail om din intresseförfrågan till: emmasricklundgarden@gmail.com 

Först till kvarn!

Läs mer
22 november, 2021

Julmarknaden är över för denna gång.

Ett stort tack till alla som besökte oss i lördagskväll, många nyfikna människor från när och fjärran och extra kul med alla Kultsjödalsbor som hälsade på! Det värmer våra hjärtan att huset fylls av barn, barnbarn, mammor och pappor och en och annan mormor, morfar eller farmor. Vi är så glada att kvällen fick bli ett minne som vi kan dela med många, konst och kultur är ju trots allt verkligen för alla♥️

Läs mer
15 november, 2021

Jul jul och ljus i vårt hus!

I anledning den traditionsenliga julmarknaden i Saxnäs så har vi öppet Ricklundgården från kl. 15-18 lördag 20 november.
Alla är välkomna och det kostar inte ens ett litet skitöre. Vernissage å visning i Folkes Ateljé, ljusinstallation efter väderförhållande och 3 livs levande konstnärer att mingla med.
Internationellt, spontant och vår egna Glühwein.

Kom som du är -❤️-ligt välkommen!

Läs mer
1 november, 2021

Presenterar stolt, Amanda Berglund

31 år ursprungligen från Orsa i Dalarna men nu boende i Malmö. Har studerat på Helliden Folkhögskola, östra Grevie folkhögskola och Konstfack. Amanda är grafiskt illustratör, designer och bildkonstnär.

Läs mer
18 oktober, 2021

Bland det roligaste!

Att presentera barn för konstnärer och konst och konstnärer för barn.

Idag hade vi glädjen att få 3 stycken klasser från Saxnäs skola på besök. Prata, titta, upptäcka, se, känna och trippa i trappor. För många barn är Ricklundgården som en labyrint som bara måste upptäckas!

Läs mer
28 september, 2021

Presenterar stolt, Sofie Karlsson

Sofie Karlsson, född 1990 i Halmstad. Bor och verkar idag i Göteborg.
Sofie har en kandidatexamen från HDK-Valand, Göteborgs universitet i Textilkonst från 2019. Tidigare utbildningar från Gamleby, Löftadalens och Östra Grevie folkhögskola, alla med olika textila inriktingar inom konst, hantverk, mönsterkonstruktion och design.

Läs mer
15 september, 2021

Presenterar stolt, konstnären Lotta Enbrand

Lotta Enbrand, 49 år boende i Uppsala. Har gått 2 år på Kyrkerud folkhögskola, 1 år på Uppsala konstskola för Stina Wollter, efter det 2 år på fototekniskt utbildning och 1 år speos fotoskola i Paris.
Efter speos i Paris öppnade Lotta egen fotostudio samtidigt som hon målade och prydde sin lokal med konst.

Läs mer
15 september, 2021

Invigningen av Sara Kulturhus

Från mitt besök förra veckan under invigningen av Sara Kulturhus så har jag fina minnen sparade under huden, nära hjärtat. Jag tänker på verksamheterna innanför trähusets väggar, jag tänker på människorna som med engagemang och mycket vilja och kärlek jobbar för att presentera konst och möta människor på lika villkor. Jag tänker på värmen, samtalen, luftkramarna och allt som betydde väldigt mycket mellan raderna.

Läs mer
15 september, 2021

Besök av Edelviks Folkhögskola

Som ni kanske förstår så finns det goda dagar och så finns det goda dagar. Igår var en väldigt god dag för att Ricklundgården fick fint besök från @edelvik_konst igen!

Läs mer
7 september, 2021

En frisk och fin torsdag!

Denna blåsiga men friska och fina torsdag så fick vi besök av Kajsa Ravin, Generaldirektör på Kulturrådet och hennes kollega Margareta Brilioth. Med dem var också Joakim Sandberg, Regionkulturchef i Västerbotten och som representanter från vår vackra kommun deltog KSO Annika Andersson och Ekonomichef Niklas Vilhelmsson.

Läs mer
7 september, 2021

Jag vill dela en sak med er…

Sista tiden har jag återkommande hört hur mycket platsen betyder för upplevelsen och känslan i sammanhanget. Jag håller med och jag håller med så innerligt. Vad jag önskar att uppmärksamma nu är också hur mycket individen betyder för att förstärka allt det som platsen står för.

Läs mer
30 augusti, 2021

Sommarsäsongen är över

Likt rallarrosens blommor så har nu också vi blommat ut denna sommarsäsong. Vi tackar för alla fantastiska besök vi haft och vi tackar ödmjukast för den respekt alla visat för varandra vid vistelse innanför museets väggar. Den här sommaren kommer vi att komma ihåg som varm i vindarna, fylld av skratt och nyfikna frågor och som en sommar när inget avstånd var för långt.
♥️

Fortsättningsvis går det såklart boka guidade visningar och lättast finner du information om det genom att läsa vidare på Kontakt här på vår hemsida.

Läs mer
30 augusti, 2021

Presenterar Helena Backmark

Presenterar Helena Backmark boende i Vårgårda. Helena har studerat 5 år grafik och 2 år allmän konstutbildning.
Helena gillar att prova på olika vattenbaserade tekniker och att hitta ett språk att utrycka sig på.

– Naturen är en stor inspirationskälla, jag älskar färgerna utomhus, säger hon.

Läs mer
30 augusti, 2021

Presenterar stolt Per Fritz och Gunvi Bengtsson.

Per och Gunvi har varit tillsammans i 44 år och detta är deras andra gemensamma besök i Kultsjödalen.

– Första gången vi var här var 1977 men då inte som residenskonstnärer på Ricklundgården utan mer som turister i området. Platsen är oerhört viktig, jag önskar att vara öppen inför platsen och utforskar lite om det går att nå gamla minnen, säger Gunvi.
– ”Man stiger aldrig ner i samma flod två gånger”, säger Gunvi Bengtsson.

Läs mer
16 augusti, 2021

Ändring i öppettider

Onsdag 18/8 och lördag 28/8 är Ricklundgården och museet stängt.
Sista dagen för drop-in denna sommar är alltså fredag 27/8 mellan kl. 12-15 så passa på att göra ett besök hos oss då!

Läs mer
23 juni, 2021

Presenterar stolt Elin Anna Labba och Pia Sjögren

Presenterar stolt Elin Anna Labba, författare, och Pia Sjögren, journalist.

Elin Anna har som skrivit på sin första roman och Pia har skrivit essäer. De har varit här tillsammans i två soliga, regniga, vindstilla, blåsiga och illgröna juniveckor.

Läs mer
9 juni, 2021

Konst i Hallands stipendiat Sofie Karlsson

Juryns motivering lyder: ”Vi tror Sofie Karlsson får goda möjligheter att arbeta koncentrerat, fördjupa sina materialkunskaper samt samla idéer som vistelsestipendiat på Ricklundgården. Sofie kommer till fjällvärlden i Saxnäs under en period då naturen exploderar i färger och är visuellt dramatisk. Med sitt intresse för naturens skiftningar i färg, form och struktur, är vi övertygade om att platsen verkligen kommer att tillföra nya perspektiv till hennes konstnärskap.”

Läs mer
9 juni, 2021

Sommarens Öppettider

Museet öppnar för guidade visningar och Drop-in i sommar.

Läs mer
3 juni, 2021

Kultsjödalen är FIN nu

Nu får vi hoppas att det här håller i sig även i juli och augusti

Läs mer
30 maj, 2021

Morsdag idag.

En hälsning från oss till alla fantastiska mammor där ute. Vi vet att ni gör så gott ni kan och att försöka sitt bästa räcker långt!

Läs mer
28 maj, 2021

Besök av Sara från Sápmi Salasta

Det går inte med ord att beskriva hur hela denna vecka har varit så jag skiter i det! Berättar istället om igår när vi äntligen fick besök av Sara!

Sara jobbar som projektledare för @sapmisalasta och tidigare i vintras när vi snackade så kläcktes många fina idéer och tankar om eventuellt samarbete över fjällgränsen.

Läs mer
19 maj, 2021

Hurra sköna maj!

Vet ni vad? Jag skulle säga att vintern är förbi! Hurra sköna maj!

Läs mer
23 april, 2021

Presenterar stolt, Moa Gustafsson Söndergaard

Presenterar stolt, Moa Gustafsson Söndergaard, 29 årig konstnär boende i Malmö men ursprungligen från Gävle.
Har pluggat på Akademi Valand i Göteborg och på Umeå Konsthögskola.

Läs mer
12 april, 2021

Spännande människor som levt ett spännande liv.

Vi på Ricklundgården har ju förmånen av att besökas av spännande människor som levt ett spännande liv, gjort otroliga resor och skapat konst i hela världen.
I söndags tog vi farväl av Kakan Hermansson och Klas Hasselrot som varit på besök hos oss.

Läs mer
29 mars, 2021

Konst i Halland

Hos Konst i Halland finns nu möjlighet att söka 2 vistelsestipendier.

Läs mer
4 mars, 2021

Vår andre medarbetare Andréas Brännström

Möt vår andre medarbetare Andréas Brännström.

Andreas är uppvuxen i Skellefteå men nu bosatt i Gammelstad utanför Luleå, han är utbildad konstnär, musiker och har en förkärlek för lokalhistoria.

Läs mer
4 mars, 2021

Hög tid att presentera Ricklundgårdens nya medarbetare.

Hög tid att presentera Ricklundgårdens nya medarbetare.
Först ut är Hilda Lindström

Läs mer
25 februari, 2021

Ansökan för residensboende öppnar 1 mars

Då var det dags att planera för nya residensvistelser. Den här omgången så söker du från 1 september 2021 till 31 augusti 2022. MÄRK din ansökan med: Residens 21/22.

Innan du fyller i ansökningsblanketten så läs noga igenom vårt reglemente som finns på vår hemsida under ”ART IN RESIDENCE” < ANSÖKAN. Ansökan skickas digitalt till vår mail: emmasricklundgarden@gmail.com

Läs mer
16 februari, 2021

Presenterar stolt, Ann-Kristin Källström

Ann-Kristin Källström, nu boende utanför Kramfors med grafisk verkstad i Härnösand. Utbildad på konstskola i Stockholm, Riddarfjärdsskolan, samt utbildad i foto och bildjournalistik. Ann-Kristin arbetar med grafik och mycket fotobaserat.

Läs mer
20 januari, 2021

Tack till alla som skickat in jobbansökan till oss!

Vi är helt otrolig glada för det intresse som visats och stolta över att så många vill jobba på Ricklundgården! Nu börjar en rolig och spännande process för oss där vi har som mål att komma fram till ett beslut i början på februari. 
Alla som sökt jobbet som projektmedarbetare kan väntas få svar inom 2-3 veckor!
Än en gång, stort tack! 

Läs mer
19 december, 2020

Vi söker ny medarbetare!

Vi söker ny medarbetare! 
Kanske har du drömt om en livsförändring, flytta från stressen i storstaden, mer tid till fritid eller varför inte ett jobb du kan utföra på distans!
Vi ser inte så många hinder, mest bara möjligheter -gör du?

Läs mer
1 december, 2020

NY HEMSIDA!!

Det är ett litet steg för mänskligheten kanske, människor har ju byggt hemsidor i ganska många år nu men den här lanseringen är för oss en STOR händelse. 

Läs mer
25 november, 2020

Skärpta råd

Med anledning av detta så stänger vi tills vidare vårt museum, det betyder också att vi inte kommer att ta emot bokade visningar.
Håll ut alla!

Skärpta råd för dig i Västerbotten

Läs mer
25 november, 2020

Hilda Lindström, konstnär och grafiker

Presenterar stolt Hilda Lindström, konstnär och grafiker från Falun.
Hilda har pluggat 6 år fri konst på konsthögskolan i Wrocław i Polen. I tillägg till det har hon studerat ljudinteraktion och fotografisk historia på Konstfack.

Läs mer
18 november, 2020

Vykort från stolpboden vid Ricklundgården!

Vykort från stolpboden vid Ricklundgården!
November 2020.

”Året när sensommaren blev höst nästan direkt och vintern den lät sig väl väntas på. 18 november idag och måhända kommer snön ikväll?”

Läs mer
29 oktober, 2020

Välkommen November

Då är oktober 2020 alldeles strax slut och vi vänder blad i kalendern för att välkomna november.

Läs mer
27 oktober, 2020

Presenterar stolt Kerstin Lindström

Presenterar stolt, Kerstin Lindström. Konstnär som jobbar konceptuellt med objekt och installationer. Kerstin använder ofta fibrer och textila material i sina arbeten men arbetar också med foto och text.

Läs mer
13 oktober, 2020

Region Västerbotten

I måndags åkte vi mot kusten, Skellefteå var vårt mål och senare vidare till Umeå. Vi hade inplanerade möten med verksamhetsledare för MAN, en konstpedagog och konstkonsulenter för Region Västerbotten.

Läs mer
22 september, 2020

Konstnären Susanne Vollmer i Folkeateljén

På frågan av vad som inspirerar så säger Susanne att hon intresserar sig för olika ämnen, ämnen som oftast inte har ett facit. Susanne tycker det är fascinerande med saker som det finns mycket skrönor och teorier om.
Just nu arbetar hon med signaturlära.

Läs mer
27 augusti, 2020

Höstinternat på Ricklungården

Nu mina vänner ska jag berätta.
Först hade Ricklundgården sedan nyår en planerad stängning, sedan svepte Covid -19 in över världen och Sverige. Det mesta blev då satt på vänt. Sen kom sommaren med stormsteg och städade undan en lång vinter. Juni var så fin och så varm och alldeles, alldeles underbar. Juli var kyligare, blåsig och karg. Augusti du var och är ombytlig och bitvis kramgo och bitvis avig.

I måndags var då starten på något nytt för Ricklundgården. Vi började med att välkomna Region Västerbottens utvecklingsförvaltning till deras höstinternat

Läs mer

Hej! Vad vill du göra?

  • ÅÅÅÅ streck MM streck DD

Kontakt